Nova Odluka o obaveznoj rezervi banaka kod NBS

Bez autora
Jan 19 2011

Na sednici koja je održana u utorak 18. februara 2011. godine, Izvršni odbor Narodne banke Srbije je usvojio novu Odluku o obaveznoj rezervi banaka kod NBS, u skladu sa opredeljenjem da Narodna banka koristi sve instrumente monetarne politike kako bi u srednjem roku inflaciju dovela u granice cilja. Kako je saopšteno iz NBS, nova Odluka o obaveznoj rezervi smanjuje ekspanzivnost instrumenta obavezne rezerve i obezbeđuje mu veći stepen saglasnosti s potrebom veće restriktivnosti monetarne politike u celini. To ima za cilj da se obuzdaju inflatorna očekivanja i da bi se sprečilo da se efekti poljoprivrednog šoka i poskupljenja hrane prenesu na druge cene. Takođe, usvojene izmene treba da spreče da se u periodu od februara do aprila 2011. godine, u trenutnim uslovima u kojima je inflacija iznad gornje granice inflacionog cilja, u sistem ubrizga dodatna likvidnost, kako je predviđeno do sada važećom odlukom iz marta 2010.

Nova Odluka o obaveznoj rezervi banaka kod NBSNa sednici koja je održana u utorak 18. februara 2011. godine, Izvršni odbor Narodne banke Srbije je usvojio novu Odluku o obaveznoj rezervi banaka kod NBS, u skladu sa opredeljenjem da Narodna banka koristi sve instrumente monetarne politike kako bi u srednjem roku inflaciju dovela u granice cilja.

Kako je saopšteno iz NBS, nova Odluka o obaveznoj rezervi smanjuje ekspanzivnost instrumenta obavezne rezerve i obezbeđuje mu veći stepen saglasnosti s potrebom veće restriktivnosti monetarne politike u celini. To ima za cilj da se obuzdaju inflatorna očekivanja i da bi se sprečilo da se efekti poljoprivrednog šoka i poskupljenja hrane prenesu na druge cene. Takođe, usvojene izmene treba da spreče da se u periodu od februara do aprila 2011. godine, u trenutnim uslovima u kojima je inflacija iznad gornje granice inflacionog cilja, u sistem ubrizga dodatna likvidnost, kako je predviđeno do sada važećom odlukom iz marta 2010. Usvojene izmene otvaraju i prostor za manju potrebu restriktivnog prilagođavanja referentne kamatne stope u narednom periodu.

Na sajtu NBS stoji da se novine odnose na propisivanje diferenciranih stopa obavezne rezerve koje se primenjuju na dinarsku i na deviznu osnovicu, u zavisnosti od ročnosti obaveza, odnosno izvora finansiranja banaka. Novina je i utvrđivanje obaveze dinarskog izdvajanja dela devizne obavezne rezerve uz primenu diferenciranih stopa. 

Na deo dinarske osnovice koju čine obaveze sa ugovorenom ročnošću do dve godine stopa obavezne rezerve ostaje 5 posto, a što se tiče dinarskih izvora finansiranja banaka s ročnošću preko dve godine stopa banke uopšte neće izdvajati obaveznu rezervu. Devizna obavezna rezerva na izvore finansiranja banaka sa ugovorenom ročnošću preko dve godine ostaje na nivou od 25 posto, a na obaveze s kraćom ročnošću obavezna rezerva je podignuta na 30 posto. Obaveza dinarskog izdvajanja dela devizne obavezne rezerve u evrima, po diferenciranim stopama, iznosi 15 posto na izvore do dve godine i 10 posto na one s ročnošću preko dve godine.

Usklađivanje obračuna i izdvajanja obavezne rezerve banke će vršiti postepeno u tri rate, počev od obračuna na dan 17. februara, a zaključno sa obračunom na dan 17. april 2011. godine. Trenutno, efektivna stopa devizne obavezne rezerve, koja je bila i iznad 40 posto, iznosi 32,3 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik